Ballı Bademli Şeftalili Tart

ballı bademli şeftalili tartİşte büyük gün! Nihayet ilk postumu yazabiliyorum! 🙂

Yoğun tempoda çalışan bir kadınsanız ve tüm işlerinizin arasına bir de bir tutkuyu sığdırmaya çalışıyorsanız işiniz gerçekten zorlaşıyor. İçimden geçenleri yazarak paylaşmayı bir kenara koyun, aklımdan geçen, denemek için sabırsızlandığım bir tarifi yapabilmek için 3 hafta sonunu beklediğim zamanlar oldu.. Neyseki tüm bunlar acıklı bir hikayeye bağlanmıyor! 🙂 Size anlatacağım herşeyin içinde mutfakta zaman geçirmek için her fırsatın kollandığı, çok mutlu olduğum, çoğunlukla eğlendiğim ve yaptığım şeye müthiş sevgi duyulan anlarıma ait olacağından emin olabilirsiniz.. Umarım bu enerjiyi sizler de hissedebilirsiniz..

Gelelim tarife..

Ballı Bademli Şeftalili Tart!  Daha adını yazarken ağzımın sulandığını itiraf etmeliyim. Uzun süre tart yapmaya cesaret edemeyen biri olarak her aşaması ayrı yapılan tariflerin ilk etapta gözümü korkuttuğunu söylemeliyim. Ben de herkes gibi çok aşaması olmayan, kısa sürede leziz sonuçlar alınan tarifleri denemeyi, yaratmayı kesinlikle daha çok seviyorum. Fakat bir defa çok aşamalı bir tarifi deneyip o müthiş sonuca ulaştığınızda emek verilen onca sürenin bir önemi inanın kalmıyor. Çatalınız ve siz, yaratıcılığınızla süslediğiniz o leziz bir dilim şeyle başbaşa kalıyorsunuz ve yummm artık hiç bir şeyin önemi yok. En azından benim için böyle olduğunu söyleyebilirim 🙂

Sizi çok aşamalı bir tarif anlatacağıma hazırladığıma göre şimdi tarifi konuşmaya başlayabiliriz 🙂

Malzemeler

Tart hamuru için;

  • 125 gr tereyağı, yumuşamış
  • 80 gr pudra şekeri (ben gurmenet’in celal usta saf pudra şekerini kullanıyorum)
  • 2 adet büyük boy yumurta sarısı, oda sıcaklığında
  • 15 gr süt
  • 2 gr tuz
  • 233 gr un
  • 1 paket vanilya şekeri

Kreması için;

  • 80 gr beyaz çikolata
  • 200 gr labne peynir
  • 8 gr toz jelatin
  • 2 yemek kaşığı su,oda sıcaklığında
  • 200 gr krema
  • 60 gr pudra şekeri

Üzeri için;

  • 3 orta boy şeftali, nispeten sert
  • 2/3 su bardağı file badem
  • Biraz bal

Tart hamuru için şu ana kadar en iyi sonucu Cenk Sönmezsoy’un kitabı Cafe Fernando’nun vanilyalı tart hamuru tarifi ile aldığımı söylemeliyim. Piştiğinde bisküvi kadar gevrek ama ağzınıza attığınızda bulut gibi yumuşacık dağılan bir formül bu. Yukardaki reçete yaklaşık olarak bu kitaba ait. Kitapta tart hamurunu nasıl yerleştirmeniz gerektiği de aşama aşama anlatılmış. Kitaba da belki göz atmak isteyebilirsiniz..

Tart hamurunu yapmak için önce teryağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Ardından sırasıyla pudra şekeri ve vanilya şekerini, yumurta sarılarını (teker teker) ve sütü ekleyin ve orta hızda karıştırmaya devam edin.  Son olarak hamurunuza unu ekleyin ve düşük hızda sadece un taneleri kaybolana kadar hamurunuzu karıştırın. Oluşan hamurunuzu en az 3 saat, ideal olarak 1 gün buzdolabınızda dinlendirin.

Dinlenen hamurunuzu tart kabınıza yerleştirin ve hamurunuzun kabarmaması için hamur tabanınıza bir çatalın ucuyla olabildiğince fazla delikler yapın. Ardından hamurunuzun içerisine buruşturduğunuz bir yağlı kağıdı yerleştirin ve içerisine mercimek ya da nohut gibi ağırlık yapabilecek bir baklagili tepsinin üstü tamamen kaplanacak şekilde yerleştirin. Bu şekildeki tart tepsinizi 25 dk fırının orta katında pişirin. 25 dk’nın sonunda yağlı kağıt ile birlikte baklagilleri hamurunuzun üzerinden alın ve  hamurunuzu 18-20 dk daha pişirin.( Baklagillerinizi soğuduktan sonra bir kavanozda saklayarak, bundan sonraki her tart pişirmenizde aynı baklagilleri kullanabilirsiniz. )

Şu anda elinizde altın sarısı güzel bir tart hamurunuz olması gerekiyor. Gelelim kremasına..

Jelatini bir kaseye koyun ve içerisine suyu ekleyerek karıştırın. Jelatin suyu çekip bir süre sonra jölemsi bir kıvama gelecektir.

Ardından kremayı orta ateşte ısıtın ve kaynamadan ateşten alın. Ardından kremanın içerisine beyaz çikolatayı, pudra şekerini, jöleyi ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak labneyi kremanıza ekleyin ve ipeksi bir kıvam alana kadar karıştırın.

Şimdi geldi tartımızın montajına..

fotoğraf 2Tart hamurunuzu tart kabından çıkarmadan kremanızı hamura dökün ve 4-5 saat boyunca buzdolabında tartınızı dinlendirin. Kreması donan tartınızı nazikçe kalıbından çıkararak düz bir servis kabına alın. Son olarak ay şeklinde dilimlediğiniz şeftalililerinizi tartınızın üzerine yerleştirin ve şeftalilerinizin çabuk kararmaması ve parlak görünmesi için bir pasta fırçası ile şeftalilerinizin üzerini balla kaplayın. Son olarak file bademle tartınıza son dokunuşu yapın.

Tart bence durdukça tadı güzelleşen bir tatlı. Şimdi elinizde kocaman bir tart var. Yarına bir dilim daha kalırsa hiç üzülmeyin, hamuru ve kreması birbiri ile bütünleşmiş harika bir tart diliminiz daha sizi dolapta bekliyor olacak.

Umarım tarifi dener ve beğenirsiniz..

Yeni tariflerde görüşmek üzere 🙂

Reklamlar

Ballı Bademli Şeftalili Tart” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s