Ev Yapımı Tuzlu Karamel

karamelUzun süredir paylaşmak istediğim ve sizi beklettiğim bir tarif. Dondurma, kek, pankek, çikolata, sıcak-soğuk kahveli içecekler, tartlar vs vs aklınıza ne gelirse hepsi ile eşsiz uyum sağlayabilecek bir lezzet. Ve en önemlisi içinde ne olduğunu bildiğiniz, yaparken tüm evinizi şekerleme kokusu saracak ve evinizde karamel yapabilme lüksünü yaşatacak bu tarifi umarım siz de çok seveceksiniz.

Reçete , her tarifine bayıldığım Rosie Alya’nın asla kötü sonuç almayacağınız tariflerlerle dolu olan Sweetapolita kitabından uyarlanmıştır.

Malzemeler

  • 1 cup (200 gr) toz şeker
  • 1/4 cup (60 ml) soğuk su
  • 1/2 teaspoon taze sıkılmış limon suyu
  • 3/4 cup (180 ml) süt kreması
  • 1 tablespoon tereyağı
  • 2 teaspoon vanilya havyarı ya da saf vanilya ekstresi
  • 1/4 teaspoon deniz tuzu (fleur de sel)
  • şeker termometresi

Küçük çelik bir tencereye öncelikle şeker termometrenizi takın ve ardından su, şeker ve limon suyunuzu tencerenize koyun. Ardından akısık ateşte şeker tamamen eriyene kadar tahta bir kaşık ile karıştırın. Şeker tamamen çözündükten donra karıştırmayı durdurun ve ocağınızı orta ateş olarak ayarlayarak yaklaşık 8 dk karışıma hiç müdahale etmeden altın-amber rengini alana kadar bekleyin. Şeker amber rengini aldıktan sonra hemen ocaktan dikkatlice indirin ve krema ve tereyağınızı çok dikkatli bir şekilde şekerinizin içine ilave edin. Bu aşamada oldukça dikkatli olmanız gerekiyor çünkü şeker çok sıcak olduğu için daha soğuk olan krema ve tereyağınızı şekerinizin içine koyduğunuzda güçlü baloncuklar çıkacaktır. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Ardından karışımınızı tekrar yüksek-orta ateşin üzerine alın akışkan bir karamel için şeker termometrenizi 116C gösterene kadar yaklaşık 2-4 dk karıştırmadan kaynamaya bırakın. 116 C’ye ulaşan karamelinizi daha fazla ısısı yükselmeden ısıya dayanıklı bir başka kaba alın ve içerisine vanilya havyarı ve tuzu eklerek karıştırın. Nefis ev yapımı karamel sosunuz hazır.

Eğer daha katı, sürülebilir bir kıvamda bir karamel elde etmek istiyorsanız o zaman karamelinizin 120 C ‘ye kadar kaynamasını da bekleyebilirsiniz.

Cam bir kavanozda karamelinizi, 1 hafta buzdolabında güvenle saklayabilirsiniz. Karamel buzdolabında eğer akışkan kıvamını yitirise ki buzdolabında mutlaka katılaşacaktır, hızlıca akışkan hale getirmek için mikrodalgada 20 saniye kadar orta bir derecede ısıtabilirsiniz.

Karamel tadında bir gün geçirmeniz dileğiyle!

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s