Çikolatalı Yılbaşı Çelenk Ekmeği

IMG_1948İyisi ile kötüsü ile bir sene daha geride kaldı ve işte yine yeni umutlar, yeni dileklerle yeni bir yıl geldi.. Bu yıl geçen seneden daha iyi bir sene olacak, ben çok inanıyorum. Hayal kurmaktan asla vazgeçmemek gerektiğine de inanıyorum. 2016 tüm hayallerimizin gerçekleştiği bir yıl olsun ❤ Hayallerle ilgili Pablo Picasso’nun da harika bir sözüne rastladım yakın zamanda! ‘Hayal ettiğiniz her şey gerçektir!’ ❤

IMG_1976

Yenıyıl kafasından çıkamayan Funda, bu yılın ilk fırından çıkan lezzeti olarak aşağıda tarifini bulacağınız nefis çikolatalı ekmeği pişirdi. Arkadaşlarınızı davet ettiğiniz bir pazar kahvaltısında ya da keyif yaptığınız bir 5 çayına çok yakışacak bir lezzet. Yumuşacık, çikolatalı ekmeğin üstüne vişne marmeladı ya da çilek reçeli  ve yanında bir bardak kahve ile inanın inanılmaz oluyor!

Ve yeniyılın ilk tarifi;

  • 240 ml  süt
  • 60 gr  tereyağ
  • 500 gr  un
  • 50 gr  şeker
  • bir fiske tuz
  • 1 paket aktif kuru maya
  • 30 ml sıcak su
  • 100 gr bitter çikolata
  • 1/4 nar
  • 3 tatlı kaşığı çekilmiş tuzsuz şam fıstığı

Süt ve terayağını bir sos kabına koyun ve tereyağı eriyene kadar sütü ısıtın. Ardından un,şeker ve tuzu bir kaba eleyip, karıştırın ve karışımın ortasına küçük bir çukur oluşturarak mayayı ekleyin. Eklediğiniz mayanın üzerine sıcak suyu ekleyin ve bir yandan hafif hafif kuru malzemeleri karıştırın. Unlu karışımın üzerine ılık terayağı-süt karışımını ekleyin ve stand mikserinin çengel ucu ile yaklaşık 8-10 dk hamurunuzu yoğurun. Hamur kıvamına geldiğinde tamamen çengele takılacak ve karıştırma kabı içerisinde hiç parça parça un kalmayacaktır. (Unların zaman zaman buğdaylarına bağlı olarak sertlik dereceleri farklılık gösterebiliyor Bu nedenle hamurunuz çok cıvık olursa kontrollü bir şekilde un, çok katı olursa kontrollü bir şekilde çok az sıcak su ekleyebilirsiniz. Hamurunuzu 30 dk üzerine nemli bir bez örterek, mutfağınızın serin olmayan bir yerinde dinlendirin ve mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandığında, başta elde ettiğiniz hamurun yaklaşık 2 katı büyüklüğünde bir hamur elde ediyor olacaksınız.

IMG_1961

Fırınınızı 180 C, fanlı ayara ayarlayın. Fırın ısınırken, hamurunuzu yaklaşık 50 cm-50 cm ölçülerinde kare olarak açın. Hamurun açıldığı zemine yapışmaması için mutlaka zemini biraz unlamayı unutmayın. Bitter çikolatayı mikrodalgada ya da benmari usulü eritin ve ardından bir fırça yardımı ile açtığınız hamurunuzun tüm yüzeyini kaplayacak şekilde çikolatayı yayın. Ardından hamurunuzu rulo gibi olacak şekilde yuvarlayın. Oluşan ruloyu üstte 2 cm kesmeden kalacak şekilde enine boydan boya bir bıçak yardımı ile kesin ve oluşan 2 parçayı üstteki 2 cm kesilmeyen hamuru koparmayacak şekilde birbiri içerisine saç örgüsü gibi dolayın. Hamuru çelenk haline getirmek için iki ucunu birleştirin ve oluşan çelengi yağlı bir kağıt üzerinde tepsiye yerleştirin.

IMG_1959

Çikolatalı çelengi 20 dk kadar fırında pişirin. Henüz sıcakken üzerine şam fıstığı tozunu ekleyin ve ekmeği soğuyana kadar dinlendirin. Ben çelenk görüntüsünü tamamlamak için hamurun birleşme yerine kurdela bağladım. Son dokunuş ve yeniyıl ruhuna uygun olarak nar tanelerini ekmeğin üzerine serpin ve servis yapın.

IMG_1990

Yeniyıl ruhu içinizde hiç bitmesin!

Sevgiyle!

 

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s