Vanilyalı Madeleine

IMG_4157Bahar geldi sonunda ve hiç gitmesin istiyorum! Hava ılık, güneş hafif yakıyor, her yerde bahar dalları rengarenk, kuşların sesleri yine camı araladığınızda gelmeye başladı…Hal böyle olunca yaptığım herşey de bahardan etkilenmeye başladı.. Tek sorun kafamda bir dolu denemek istediğim tarif ama hepsi emek istiyor, zaman yok..

Zaman kısıtlı olunca ben de hem nefis hem de pratik bir tarif deneyeyim istedim ve bu nefis madeleineler ortaya çıktı. Tarif, pastacılığın Picasso’su lan Pierre Herme’nin Pastries kitabından! Ah tanrım içi nefiss tatlılarla dolu.. Fırsatınız olursa bu kitabı mutlaka edinin derim.

Pierre Herme demişken bu pastacılık dehası olan adamdan bahsetmeden de geçemeyeceğim..

Fransız bir şef olan Pierre Herme, Fransız pastacılığını çok iyi bilen ama yeni ve çılgın kombinasyonlar yapmaktan çekinmeyerek inanılmaz tatlar keşfeden bir deha.  Renklerden ve sürprizlerden asla korkmuyor.  Adeta haute couture bir moda tasarımcısı gibi her sene 2 farklı temada pasta koleksiyonu hazırlıyor. Eğer Fransya’ya yolunuz düşerse mutlaka bir Pierre Herme mağazasına girip o inanılmaz makaron (özellikle mogador) , kruvasan ya da Ispahan’lardan mutlaka birini deneyin! 🙂

IMG_4182

Pierre Herme tarifi ile yine geleneksel bir Fransız tatlı çöreği olan Madeleinelerin tarifi ise şöyle!

  • 100 gr un
  • 3 gr kabartma tozu
  • 100 gr tereyağ (erimiş)
  • 2 büyük boy yumurta
  • 120 gr pudra şekeri
  • 1 tablespoon vanilya özütü

Yumurta ve şekeri 5 dk kadar yüksek-orta hızda karışım puf puf olana kadar çırpın. Ardından unu ve kabartma tozunu ekleyin. Son olarak erişimiş tereyağını ve vanilyayı  ekleyin ve karıştırın. Karışımı en az 4 saat mümkünse 1 gün buzdolabında dinlendirin.

Fırını 240 C’ye ayarlayın.

Madeleine kalıplarınızı önce yağlayın, ardından unlayın. Madeleine hamurundan , madeleine kalıplarının yaklaşık 2/3 ü dolacak şekilde kalıba pay edin.

Fırının ısısını 220 C’ye düşürün ve madeleineleri 7-8 dk pişirin. Çörekleri kalıpta 2 dk kadar dinlendirin ve kalıptan çıkrarak tel bir tepsiye alarak tamamen soğumalarını bekleyin.

Bu nefis çörekleri bir fincan earl grey çay ile tüketebilirsiniz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s