Narlı Çikolatalı Tart

img_6037Nar! Bir sıralama olsa heralde meyvelerin kraliçesine falan denk gelir. Hem dış hem iç görüntüsü estetik harikası. Yüzyıllarca sadece meyve olarak tüketilmemiş aynı zamanda pek çok yemeğe de lezzet katmış. Hatta İran mutfağına domatesin girmediği dönemlerde çok kullanılmış, Hint ve İran mutfağının vazgeçilmezi olmuş. Kümes hayvanlarının marine edilmesinden tutun, nar ekişisi yapılarak salatalarımıza eşlik etmesi, suyunun sıkılıp sultanların en sevdiği içecekler arasına girmesi Nar’ın güzelliğinin yalnızca bir kaç kanıtı. Üstelik müthiş de bir C vitamini deposu, 100 ml ‘si günlük C vitamini ihtiyacınızın %16 sını karşılayabiliyor. Aşure ve güllaç  başta olmak üzere tatlıların da vazgeçilmezi. Ben rengine de bayılırım ama sadece kırmızı nar olmadığını, bembeyaz ama baldan tatlı narlar olduğunu öğrendiğimde de çok şaşırmıştım.

img_6021Narı bu defa ben de çikolatalı bir tart ile buluşturdum. Çikolata tabanın üzerine nar sosu, üzerinde bitter ganaj ve en üstte taze nar taneleri. Tek kelimeyle narın ihtişamına yakışır oldu. İşte tarif;

Tart Kabuğu için

  • 125 gr tereyağ, oda sıcaklığında
  • 80 gr pudra şekeri
  • 2 büyük boy yumurta sarısı, oda sıcaklığında
  • 15 gr süt
  • 1/4 teaspoon tuz
  • 1 teaspooon vanilya özütü
  • 210 gr un
  • 25 gr kakao

Nar Sosu için

  • 3-4 narın suyu taze sıkılmış (yaklaşık 2 cup)
  • 3 tablespoon şeker
  • 2 tablespoon nişasta

Ganaj için

  • 200 ml krema
  • 200 gr bitter çikolata

Üzeri için

  • 2 narın taneleri

Tart kabuğunu yapmak için ; tereyağ ve pudra şekerini karışım puf puf olana kadar çırpın. Yumurta sarısı, süt, tuz ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Kakao ve unu ekleyin ve yavaşça kuru taneler kaybolana kadar karıştırın. Hamuru elinizle yassı bir top haline getirin ve en az 4 saat , tercihen 1 gün buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamuru, bir tart tepisine yayın ve üzerine buruşturulmuş fırın kağıdı serin. Fırın kağıdı üzerine ise ağırlık yapacak mercimek, nohut gibi bir baklagil serin. Bu ağırlık, tartın içinin kabarmamasını, böylece içerisini krema ile doldurmamızı sağlayacak. Önceden ısıtılmış 180 C fırında 25 dk hamuru pişirin. Ardından dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte baklagilleri hamrun üzerinden alın ve 18 dakika daha aynı ısıda pişirin. Pişen tart kabuğunu soğuyana kadar oda sıcaklığında dinlendirin.

Tart kabuğu soğurken nar suyu, şeker ve nişastayı küçük bir sos enceresinde orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak pişirin. Yoğun , pelte kıvamı aldığında ateşten alın ve arada karştırarak ılımasını sağlayın. Soğuyan tart hamuruna nar sosunu dökün ve yaklaşık 1 saat, nar sosu katılaşana kadar tartı dolapta dinlendirin.

Ganaj için çikolata parçalarını ve kremayı küçük bir sos tenceresine koyun ve çok kısık ateşte sürekli karıştırarak, çikolatanın krema içinde erimesini sağlayın. Çikolatanın yanmamasına çok dikkat edin.

Ganajı nar sosunun üzerine dökün ve çikolatalı ganaj katılaşana kadar yaklaşık 1 saat buzdolabında tartı dinlendirin.

img_6009Tartın en üstüne nar tanelerini serpin ve taze çekilmiş kahve çekirdekleri ile dumanı üstünde bir fincan kahve ile bir dilim tartın keyfini çıkarın.

Bon Appetit!

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s