Chilli Biberli Çikolatalı Bundt Kek

img_1133Dünyaca ünlü ve anavatanı Meksika olan chilli biberini görmeyen hemen hemen yoktur. Acıyla aram olmasa da parlak kırmızı rengi ve muntazam görüntüsüyle markette gezerken bu ünlü biberler her zaman ilgilimi çekmiştir. Öylesine Dünya’da yer bulmuş ve ünlenmiş bir biber ki yalnızca chiliyi anlatan bir belgeseli tesadüfen izlediğimi bile söylemeliyim 🙂 Meksikalılar chilisiz hiç bir şey yemiyor. Sadece yemeklerde değil, kahvaltılarda, tatlılarda, içkilerinde aklınıza gelebilecek heryer de chilli var. Hatta belgeselde uyuyamayan bebeklerinin daha rahat uyuması için kurutulmuş chilli biberinden yapılmış kolyeler takıldığı, kötülükten koruması için yine benzer kolyelerin evlerin kapılarına asıldığından bile bahsediliyordu.

Yeni lezzetleri tatlılarda denemek benim de ilgimi çekiyor. Bu defa ben de chilli biberini çikolata ile birleştirmeye karar verdim. Acıya töleransım az olduğu için ilk başta emin değildim ancak acı biber, kakao ve şeker ile birleştiğinde, acıdan daha çok kakaonun tadını güçlendirmesiyle öne çıktı. Acı sevme düzeyinize göre elbette kekin içerisine katacağınız acıyı ayarlayabilir ve kendinize gerçekten acı bir kek yapabilirsiniz. Acıyı çok sevenler için denemek serbest 🙂

15657965_10153928682651567_1754912209_oTarifte kekin üzerine döktüğüm ganajın çikolatası Lindt’in chilli biberli çikolatası ve gerçekten enfes. Tam olarak bahsettiğim benim sevdiğim düzeyde acı ve bu çikolatanın bildiğiniz müdavimleri olduğunu biliyorum. Çikolata olarak da zevkel tüketebilceğiniz bir alternatif.

Aşağıdaki tarif Martha Stewart’ın yine o çok meşhur çikolatalı keki fakat ben içerisine ve üzerine döktüğüm ganajı biberli yapınca tarif biraz değişti. Umarım bana olduğu kadar sizin için de yeni bir damak keşfi olur 🙂

Malzemeler

Kek için;

  • 225 gr tereyağ, oda sıcaklığında
  • 2 1/4 cups un
  • 3/4 cup kakao
  • 1 teaspoon kabartma tozu
  • 1/2 teaspoon tuz
  • 1/2 cup süt
  • 1/2 cup krema
  • 1 1/2 cups şeker
  • 4 büyük yumurta, oda sıcaklığında
  • 1 tablespoon vanilya özütü
  • 1 teaspoon acı toz biber (tercihen toz cillli)

Ganaj için;

  • 80 gr Lindt chilli biberli bitter çikolata
  • 160 gr krema
  • 2 tablespoon tereyağ, yumuşak

Fırını 175 C’ye ayarlayın. Bir kap içerisinde un, kakao, kabartma tozu, tuz ve acı toz biberi karıştırın ve kenarda bekletin. Bir başka kapta süt ve kremayı karıştırın ve kenara koyun.

Tereyağ ve şekeri yüksek hızda puf puf olana kadar karıştırın. Ardından vanilya özütünü ve  birer dakika arayla yumurtaları ekleyin ve çırpın. Mikserin hızını yavaşlatın ve kuru karışımı sıvı karışıma ekleyin. Un tanaleri kaybolana kadar karıştırın. En son krema-süt karışımını ekleyin ve iyice karıştırın.

Kalıbı yağlayın ve unlayın. Kek hamurunu kek kalıbına dökün ve 55 dk pişirin. Pişen keki 10 dk kalıpta dinlendirip tel bir tepsiye alın ve soğumaya bırakın.

Kek soğurken bir sos tenceresine çikolata, krema ve tereyağını koyun ve çok kısık ateşte sürekli karıştırarak ve çikolatanın yanmamasına dikkat ederek karıştırın. Pürüzsüz bir hal aldığında sosonuz hazır.

15608811_10153928587351567_2987883_o1Ilıyan kek üzerine sosu dökün ve kocaman bir dilim keki afiyetle tüketin 🙂

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s