Böğürtlenli Romlu Bitter Çikolatalı Makaronlar

IMG_9382Yine çook uzun bir aradan sonra bayram tatili şerefine yazmaya fırsat buldum ve işte buradayım. Beklenen çok tarif olduğunun farkındayım ancak bir tarif tam olarak içime sinmeden paylaşmak pek bana göre değil. Çoğu tarifi hayatımda ilk defa yapıyorum ve bazen hoşuma gitmiyor. Fotoğraflar keklerin arasından fışkıran kremalarla, üzerindeki ağız sulandıran meyvelerle muhteşem ve süper fotojenik görünse de tadları bazen benim hayalimdeki gibi olmuyor. İyi olmuyor demiyorum ama benim hayal ettiğim gibi olması önemli, o yüzden bazı tarifleri burada bulamıyorsunuz, lütfen beni affedin.

Makaron’a gelince. Kendi bir İtalyan fakat Fransızlar kendi tekniklerini geliştirerek almışlar bu nefis bademli bulutcukları kendilerinin gibi tanıtmışlar. Paris dediniz mi benim aklıma ilk gelen Eyfel’den sonra makaron oluyor mesela 🙂 İtalya deseniz dondurma 🙂 Üstelik bu minik bulutcukları yapmak çok zor. İlk defa denediğinizde olmazsa hiç üzülmeyin. Hatta 2, 3 ,4 belki 10 deneme normal. Çünkü aklınıza gelen herşeyden etkileniyorlar. Nem, oda sıcaklığı, pencereyi hafif araladınız esen mini rüzgar, içine koyduğunuz bademin yağı, bademle merengi karıştırıken kaç defa fold ettiğiniz, herşey heerrrr şey. O yüzden eğer bunlara tahhammülünüz yoksa ve canınız da makaron yemek ya da arkadaşlarınıza bir kadeh rose yanında ikram etmek istiyorsanız bence hemen bir makaroncuya gidin ve zahmete katlanmayın. Makaron seçmesi bile eğlenceli 🙂

MSA ‘da 1 günlük makaron workshopuna katıldım ve Fransız tekniği ile 3 ayrı makaron yaptık. Eve gelince hemen denemek istedim ama malesef 4. denemede istediğim makaronlara ulaşabildim. Evde zafer şarkları söylediğimi sizden saklamayacağım 🙂

Tarif zaten hangi siteyi incelerseniz hemen hemen aynı. Teknik ve koşullar önemli olan, o da yaptıkça gelişecektir. Tarifi hayal ettiğim makaronlara uzun denemeler sonunda ulaşabildiğim için paylaşıyorum, eğer sorularınız olursa hiç çekinmeden instagramdan yazabilirsiniz.

IMG_9467

Makaron kabukları için;

  • 50 gr toz badem (Macro Center’dan alıyorum)
  • 65 gr pudra şekeri (Marketlerden aldığımız pudra şekerlerinin içinde nişasta bulunuyor. Celal Usta’nın sıfır numara pudra şekerini tavsiye ederim. İnternetten sipariş edebilir ya da Eminönü’ndeki pasta malzemeleri toptancılarından alabilirsiniz)
  • 50 gr şeker (Torku’nun profesyonele en yakın olduğu söyleniyor)
  • 50 gr yumurta beyazı (Biraz bayat olması ve mutlaka oda sıcaklığında olması önemli. Kaç yumurtadan 50 gr beyaz çıktığı farkedebilir o açıdan yumurta adeti yazmak istemedim. Gramajı önemli, o açıdan mutlaka tartmalısınız)
  • 1 tutam tuz
  • İstediğiniz renk jel bir gıda boyası (Jel olması önemli)

Böğürtlenli Ganaj için,

  • 50 gr böğürtlen
  • 50 gr krema
  • 120 gr bitter çikolata
  • 30 gr tereyağ
  • 1 tablespoon rom (Tercihe bağlı)

Ganajı hazırlamak için, böğürtlenleri rondodan geçirin ve bir sos kabına krema ile birlikte dökün. Karışımı orta ateşe alın ve krema hafif kenarlardan kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. İçine çikolatayı ilave edin ve çikolata eriyene kadar karıştırın. Ardından tereyağını ile romu ilave edin ve pürüzsüz olana karıştırın. Bir krema sıkma torbasına ganajı alın ve tamamen soğuması için buzdolabında beklemeye alın. (Krema torbasının ucu ince, ortası daha geniş olduğu için, buzdolabında ganaj soğurken önce ucu, ardından ortası katılaşmaya başlayacaktır. Bu da siz kremayı sıkmak istediğinizde torbanın ucunun tıkanmasına ve kremayı sıkarken zorlanmanıza sebep olabilir. Bu açıdan krema torbasını yukarıdan bağladıktan sonra torbanın ucundaki kremayı arkaya doğru sıyırın ve torbanın ucunu torbaın altında katlayın. Böylece kremayı daha kolay sıkacaksınız)

IMG_9440Makaron kabuklarını hazırlamak için fırını fansız ayarda 130 C’ye ayarlayın. Toz badem ve pudra şekerini rondadan hem karışmaları hem de iyice çekilmelerini sağlamak için rondoyu sallayarak yaklaşık 2 dk çekin. Bu karışımı ince bir elekten geçirin ve büyük parçaları atın. Stand mikserinde yumurta beyazı ve tuzu bir-iki dakika yumurtalar hafif köpürene kadar orta hızda karıştırın. Ardından stand mikserinin hızını orta-hızlı konuma getirin ve 1 dakikaya yayacak şekilde toz şekeri içine ilave edin (Bildiğiniz mereng yapıyoruz) Pürüzsüz bir mereng bulutcuğu elde etmemiz gerekiyor. Yumurta beyazınız bulut gibi olup, mikerin çıpıcı aparatına tutunmaya başladığında doğru sertliğe gelmiş demektir. Bir kürdan ucuyla dilediğiniz kadar jel boyayı kontrollü olarak merenge damlatın ve yarım dakika kadar daha, boya eşit dağılana kadar yeniden çırpın. Pişirdiğinizde merengelerin rengi biraz açılıcaktır, o açıdan istediğiniz renkten bir ton daha koyu yapmanız istediğiniz ren makaron kabuklarına ulaşmanızı sağlayacaktır. Ardından badem-şeker karışımının yarısını merengin içine dökün ve bir silikon spatula yardımı ile merengi söndürmeden karıştırmaya gayret edin. Tarifin en önemli aşamalarından biri bu karıştırma aşaması. Eğer çok karıştırırsanız mereng sulanır, az karıştırırsanız sert kalır ve tepsiye sıkarken istediğiniz şekiller oluşmaz. O açıdan bunu ancak bir kaç denemede anlayabileceğinizi düşünüyorum. Badem-şeker karışımının diğer yarısını da merenge ekleyin ve aynı teknikle karıştırın. (Karıştırma tekniği için belki youtubedan fold etme tekniği izlemeniz faydalı olabilir.) Ardından karışımı yuvarlak uçlu duy takılı bir krema sıkma poşetine alın ve yağlı kağıt serili tepsi üzerine yaklaşık aynı boyutlarda olucak şekilde yuvarlaklar sıkın. Sıkma işlemi bitince tepsiyi tezgah üstünde, makaronların üzerinde sıkma anında oluşan minik izlerin kaybolması için, bir kaç defa tezgaha vurun. Şekillerinin tamamen sabitlenmesi ve kurumaları için 15-20 dk tezgahta bekletin. Kuruduklarında kabuklara hafif dokunduğunuzda elinize bulaşmaması gerekiyor. Kuruyan kabukları 15-20 dakika fansız fırında pişirin. (Bu tam bir pişme değil, daha ziyade kurutma işlemi.) Pişen kabukları fırından çıkarın ve soğuyana kadar bekletin. Ardından yavaşça yağlı kağıttan çıkarın.

Ganajın bulunduğu krema torbasının ucunun kesin ve bir miktar kremayı bir kabuğun içine sıkın. Ardından diğer bir kabuğu üzerine kapatın (Kapatırken üstteki kabuğa hafif bir daire hareketi vermeniz içerisine sıktığınız ganajın eşit yayılmasını ve kolay kapatmanızı sağlayacaktır).

Minik, bir lokmalık, renkli bulutcuklarınız hazır. Yapması çok zahmetli ve zor, yemesi bir o kadar keyifli. Alkol tercih ediyorsanız bu tarif bir kadeh rose ile muhteşem olacaktır ❤

Sevgiyle! ❤

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s