Çikolatalı Şarlot

Ekim ayında çok sevdiğim Aydan Üstkanat’ın #mevisimindeyemekekim etkinliğine katıldım ve La Cucina Italiana dergisinin Ekim sayısında armutlu karamelli tarifimle yer aldım. Mutluluğumu, gururumu tarif edemem! Ben de bu sevincimi kutlamak için tabi bir pasta yapmalıydım. İlhamı yine Aydan hanım’ın kendi bloğunu karıştırıken aşık olduğum şeftalili şarlot tarifinden aldım. Hatta kendi çikolatalı tarifini Yap Ye Paylaş kitabından fotoğrafını çekip bana göndericek kadar da nazikti. Tarifi malzeme eksiğimden dolayı birebir uygulayamadım ama ilhamı bir defa aldım işte 🙂 Ekim ayı sona erdikten sonra armutlu karamelli kekin tarifini de paylaşacağım ama önce kutlama pastası! 🙂 Kendi ve adı havalı ama yapması bir o kadar kolay Çikolatalı Şarlot!

IMG_8644

Kreması için;

  • 2 yumurta sarısı
  • 100 gr şeker
  • 8 gr un
  • 2 tablespoon nişasta
  • 30 ml su
  • 355 ml süt
  • 1 tablespoon tereyağ
  • 180 ml süt kreması
  • 1 cup krem peynir

Keki için;

  • 40-55 adet kedidili
  • 100 gr bitter çikolata
  • biraz süsleme şekeri
  • Kedidillerini ıslatacak kadar süt

Üzeri için; dilediğinizce çilek ve frenk üzümü (dilediğiniz meyveleri kullanabilirsiniz)

Diğer malzemeler

  • 20 cm’lik kelepçeli kek kalıbı
  • Süslemek için sevdiğiniz renkte kurdele

Çikolatayı benmari olarak eritin ve kedi dillerinden kek kalıbını çevreleyecek kadar adetini kedidillerinin sadece yarısı ve yanlızca önyüzüne denk gelecek şekilde erimiş çikolataya batırın. Üzerlerine şekerleme serpin. Ardından yağlı kağıt üzerine alarak çikolataların donmasını bekleyin. (Bu kısım tamamen opsiyoneldir ve zevkinize bağlıdır. Kedidillerini çikolataya batırıp süslemeden de kullanabilirsiniz. Bu yaptıklarımız pastayı daha havalı göstermek için 🙂 )

IMG_8648

Kremayı hazırlamak için bir karıştırma kabına yumurta sarılarını,şekeri,nisaştayı ve suyu ekleyip iyice karıştırın.Ardından bir sos tenceresine sütü ve unu ekleyin, iyice karıştırın. Sütlü un karışımını ısınması için orta ateşe koyun. Süt sadece yeterince ısınmalı, kaynamamasına dikkat edin. Ardından ısınınan sütten azar azar yumurtalı karışıma ekleyin ve sürekli  karıştırın. Burada amacımız yumurtanın aniden pişmesini önlemek. Ardından tüm karışımı orta ateşe alın ve sürekli karıştırarak tamamen koyulaşmasını (muhallebi kıvamı) sağlayın. Ardından ılıması için kenara alın. Başka bir kapta kremayı kabarana kadar çırpın. Kremanın içine krem payniri ekleyin ve yeniden çırpın. Soğuyan kremayı bu karışıma ekleyin ve havasını söndürmeden karıştırın. (Bulut gibi mousse kıvamında bir krema elde etmiş olmalısınız)

Kedi dillerinin sadece şekersiz kısımlarını süte teker teker bulayın ve kek kalıbının önce kenarlarına ardından dibini tamamen boşluk kalmayacak şekilde kedidili ile kaplayın. Kremanın yarısını kalıba dökün ve tekrar kedidili dizin (dilerseniz siz 3 katlı da yapabilirsiniz. Böylece daha kolay dilimlenir ancak tabi ne kadar kat çıkabileceğini kalıbınızın derinliği ile de ilgili) Kedidillerinin üzerine kalan kremayı ekleyin ve en az 6 saat mümkünse 1 gün pastayı dolapta dinlendirin. Donan pastanın üzerine meyvelerinizi dizin ve kalıbın kelepçesini dikkatlice açın. Pastanın etrafını kurdela ile bağlayın (Yine pastayı havalı gösterme çalışmaları)  Pastayı sevdiklerinizle paylaşmaya hazır olduğunuzda (muhtemelen kurdelayı açmaya kıyamıycaksınız 🙂 )  kocaman bir dilim pastanızı afiyele hüpletin.  Lezzetine inanamayacaksınız!

 

Yorum bırakın