Lavantalı Frambuaz Soslu Vanilyalı Cheesecake

IMG_2092

Bahçedeki açan lavantaları görünce hem renklerinin güzelliğine hem kokusuna dayanamadım ve doğumgünüm için lavantalı bir cheesecake yapmaya karar verdim. Pastacılığa ilgi duymaya başladığımdan beri hep cheesecake pişirmekten çekindim ve itiraf ediyorum fırında pişen cheesecake hayatımda hiç pişirmemiştim. Çevreden duyduğum çatlıyor, yıkılıyor gibi yakınmalar beni hep cheesecake yapmaktan alıkoydu ve en fazla minik kavanozlarda pişmeyen cheesecakeler hazırlamıştım.

Bunca yıldır boşuna bekliyormuşum… İnanılmaz oldu! Üstelik kurallarına uyunca ne çatladı nede dağıldı 🙂 Hatta daha da iddalı bir şey söyleyeyim, cheesecake pişirmek gerçekten çok basitmiş 🙂

Size  tarif içinde bir kaç tiyoyu vereceğim ve dilerseniz siz de evde harika bir cheesecake pişirebilirsiniz ❤

IMG_2125

Taban için;

  • 1 paket tahıllı bisküvi (ben eti burçak kullandım)
  • 100 gr tereyağı

Cheesecake için;

  • 800 gr krem peynir (ben pınar beyaz kullandım)
  • 1 cup toz şeker
  • 1 tablespoon vanilya özütü
  • bir fiske tuz
  • 3 tane orta boy yumurta + 1 orta boy yumurtanın sarısı
  • 1 cup krema
  • Pişirme aşamasında kullanmak için yeterli miktarda sıcak su

Lavantalı Krema için;

  • 3/4 cup lavanta
  • 175 gr tereyağ + 200 gr tereyağı daha (krema yaparken kullanacağız)
  • 1 cup krema
  • 1 cup pudra şekeri

Böğürtlenli sos için;

  • 500 gr donmuş ya da taze frambuaz
  • 1 cup şeker
  • yarım limon
  • 2 tablespoon mısır nişastası

Cheesecake ve krema hazırlarken yaparken en önemli kurallardan biri tüm malzemelerin aynı ve oda sıcaklığında olması. Bu nedenle her ikisini de hazırlamaya başlamadan önce yaklaşık 1-2 saat kadar malzemelerini oda sıcaklığında bekletin.

Fırını 160 C’ye ayarlayın. Tabanı hazırlamak için bisküvileri rondodan geçirin. Tereyağını ocakta eritin ve iki malzemeyi birbirine iyice karıştırın. 20 cm’lik kelepçeli bir kalıbın tabanına harcı iyice yayın ve üzerinin tamamen düz olması için düz bir bardak tabanı ile iyice bastırın. 15 dk fırında pişirin ve ardından ılıması için bekletin.

IMG_2134

Cheesecake harcını hazırlamak için (Bu arada fırını kapamadık hala 160 C’de çalışır durumda) krem peyniri 4-5 dk orta-yüksek hızda çırpın. Ardından şeker, tuz ve vanilya özütünü ekleyin ve 2 dk kadar çırpmaya devam edin. (Bu aşamada şunu belirtmeliyim; herkesin damak tadına uymaz endişesi ile lavantalı tereyağını içerisine koymamıştım. Ancak siz tüm cheesecake i lavantalı yapmak isterseniz ki bence müthiş olur, bu aşamada birazdan tarifini vereceğim lavatalı tereyağının yarısını cheesecake harcının içerisine koyabilirsiniz.) Ardından her bir yumurtayı tek tek ve aralarında 1 er dk süre olacak şekilde yumurtaları ekleyin (yine cheesecake yapmanın püf noktalarından biri) Son olarak kremayı ekleyin ve tüm karışımın homojen bir şekilde karıştığından emin olun.

Kelepçeli kalıbın altını en az iki kat sıkıca aliminyum folyo ile kaplayın. Cheesecake harcını bisküvi tabanın üzerine dökün ve hafifçe vurarak ve sallayarak harcın içinde kabarcık kalmadığından emin olun.  Ardından kelepçeli kabın içerisine sığabileceği başka bir tepsi içerisine kelepçeli kabı koyun ve kalıbın yaklaşık 2/3 ü kadar alttaki tepsiye sıcak su doldurun. Su dolu tepsiyle birlikte kalıpları dikkatlice fırına koyun ve 60 dk kadar cheesecake i pişirin. 60 dakikanın sonunda fırının kapağını aralayıp cheesecake kontrol edin. Kalıbı hafif salladığınızda kenarlar sabit, sadece ortası hareket ediyorsa cheesecake pişmiş demektir. Ama kenarlar da hareket ediyorsa bir 10 dk daha pişirmeye bırakın (fırınların pişirme özellikleri çok farklılaşabiliyor. Bir cheesecake ortalama 1-1,5 saatte pişmektedir) Cheesecake piştikten sonra fırının kapağını bir tahta kaşığın sapı yardımıyla aralayın ve kekin için için pişmeye devam etmesi için 1 saat kadar cheesecake i fırında bırakmaya devam edin.

Cheesecake i bu sürenin sonunda fırından çıkarın ve iyice ılıyana kadar dışarda soğumaya bırakın. İyi bir cheesecake en az 4 saat mümkünse bir gece buzdolabında beklemelidir. Bu sürede cheesecake tamamen oturucak ve siz dilimlerken de rahatça kesilecektir.

IMG_2163

Üzerini süslemek için kremayı hazırlayalım;

Lavantalı tereyağı için bir sos tenceresinde 175 gr tereyağını eritin ve ardından lavantaları erişimiş yağın içine ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dk kadar demlenmesini sağlayın. (Eğer hoşlanıyorsanız, daha yoğun bir lavanta tadı için daha uzun süre demleyebilrisiniz) Ardından ince telli bir süzgeçten lavantalı tereyağını geçirin ve esans kıvamında bir tereyağı elde edin. (Ben lavanta tanelerinden hoşlanmadığım için bir kaç defa süzgeçten geçiriyorum)

Oda sıcaklığındaki tereyağını pudra şekeri ile krema kıvamı alana kadar çırpın. Başka bir kapta kremayı şanti kıvamı alana kadar çırpın (diğer malzemelerin tersine krema soğuk olmalı ki şanti kıvamı alabilsin) Ardından tereyağı ve kremayı karıştırın. Soğuyan lavantalı tereyağını da kremaya ekleyin ve iyice çırpın. Dilerseniz renk vermek için çok az mor gıda boyası kullanabilirsiniz. Kremayı buzdolabında soğumaya bırakın.

Frambuazlı sos için;

Bir sos tenceresine frambuzları ve şekeri koyun. Sulandıktan sonra, üzerine limon suyunu ve nişastayı ekleyin ve sos kıvamı alana kadar pişirin. Bir cam kaba alıp, buzdolabında soğutun.

Cheesecake i kalıptan dikkatlice çıkarıp pasta standına alın. Ardından istediğiniz şekilde lavantalı krema ve frambuaz sosla süsleyin. Her cheesecake çatalınızda krema ve sostan birlikte almayı unutmayın. Lezzetlerin uyumuna inanamayacaksınız 🙂

 

Yorum bırakın